Het internet is super handig en bijna iedereen is tegenwoordig wel online te vinden. De digitale wereld is simpelweg niet meer weg te denken. Toch geeft het ook een keerzijde. Vaak zijn er hackers actief die maar één doel hebben: zoveel mogelijk persoonlijke data verzamelen/stelen. Als jouw gegevens niet goed beveiligd zijn, kunnen er nare dingen gebeuren. Dit wordt ook wel ‘cybercrime’ genoemd. Bedrijven proberen dit al jaren tegen te gaan met het ontwikkelen van sterke antivirussystemen, maar toch worden hackers steeds slimmer. Met een paar klikken zijn ze al ‘binnen’. Onze huizen zijn tegenwoordig goed beschermd met alarmsystemen, camera’s en in elke ruimte een mistgenerator, maar weten we ook hoe we onze date online moeten beschermen?
Gebruik meerdere e-mailadressen en wachtwoorden
Hackers zijn slim. Als ze bij één account binnen zijn, kunnen ze zo ook jouw andere accounts hacken. Zo komen ze achter je creditcardnummer, adres en andere persoonlijke gegevens. Dit kan ook zijn van websites die je al jaren niet meer hebt bezocht. Om dit te voorkomen is het aan te raden om voor iedere service een ander e-mailadres en wachtwoord te gebruiken. Dit kun je doen voor een eigen domein aan te nemen. Hierbij kun je een onbeperkt aantal e-mailadressen aanmaken. Zo krijgen de hackers het lastiger om binnen te komen in verschillende accounts, aangezien ze er maar eentje hebben. Bedenk voor jezelf een algoritme voor iedere website, zodat je de wachtwoorden niet meer kan vergeten.
Tweestapsverificatie
Dit is iets wat je steeds vaker voorbij ziet komen. Tweestapsverificatie is een vorm van beveiliging waarbij je niet meer met een wachtwoord kunt inloggen. Als je wil inloggen, krijg je een berichtje op de gekoppelde smartphone met een code. Deze code kun je gebruiken om in te loggen. Deze code verandert elke keer wanneer je inlogt. Zo kan niemand het stelen of hacken. De oude code is immers niet meer bruikbaar. Grote bedrijven als Dropbox, Apple, Google, WordPress en LinkedIn maken hier al gebruik van. Tegenwoordig volgen ook de kleinere bedrijven deze organisaties. Een tweestapsverificatie beschermt in 99% procent van de gevallen tegen hackers.
Gebruik gezond verstand
Het belangrijkste is dat je vooral blijft opletten. Klik vooral niet op linkjes of websites die niet vertrouwd lijken en zodra je iets verdachts ziet, meldt dit dan zo snel mogelijk. Vooral mailtjes die gaan over geldzaken of het veranderen van persoonlijke gegevens zijn populair onder de hackers. Banken mailen dit niet zomaar, dus dit is vaak een scam. Ook is het aan te raden om gebruik te maken van VPN, oftewel: een Virtueel Privé Netwerk. Dit is een extra beveiligde verbinding. Dit kost ongeveer 10 Euro per maand. Verander daarnaast regelmatig je wachtwoorden en blijf alert.