Ultieme vrijheid ervaren, de tofste plekken ontdekken, jezelf én andere culturen leren kennen; een tijdje in het buitenland wonen geeft je ongetwijfeld een hele bijzondere ervaring. Hoewel het kleine Nederland veel te bieden heeft, denken veel mensen er wel eens aan om een wereldreis te maken, een tijdje in een ander land te gaan studeren of zelfs voorgoed naar het buitenland te verhuizen. Misschien ben je net klaar met je studie en wil je levenservaring opdoen, of ben je er juist later aan toe om je grote droom in vervulling te laten gaan. Je leert omgaan met een volledig andere omgeving, met andere culturen, talen en mensen om je heen. Wanneer je de spannende beslissing hebt genomen om in het buitenland te gaan wonen, komt er veel op je af. Er moeten namelijk veel zaken goed geregeld worden voordat je avontuur kan beginnen. In dit artikel lees je enkele tips voor een goede voorbereiding.
Moet je je uitschrijven?
Ben je van plan om langer dan acht maanden in een jaar niet in Nederland te wonen, dan moet je je uitschrijven uit Nederland. Dit moet je vanaf vijf dagen voor je vertrek doen. Het is een grote beslissing om je uit te schrijven, dit heeft namelijk gevolgen voor zaken als je zorgverzekering en de belastingdienst. Deze beslissing kan invloed hebben op de periode dat je in het buitenland wilt gaan wonen. Wanneer je je uitschrijft behoud je wel je Nederlandse paspoort en BSN-nummer. Je hebt echter geen recht meer op bijvoorbeeld een uitkering, huursubsidie en kinderbijslag. Je kunt je bij de gemeente uitschrijven, zij delen je uitschrijving vervolgens met andere instanties zoals de belastingdienst en het pensioenfonds.
Wat doe je met je spullen?
Het is belangrijk om goed na te denken over wat je met je spullen en voertuigen in Nederland gaat doen. Als je een langere tijd in het buitenland blijft, dan kun je je woning en voertuigen het best verkopen. Eenvoudig je sloopauto verkopen kun je doen via OSW.nl. Een deel van je inboedel zal je wellicht meeverhuizen naar het buitenland, maar er zijn altijd wat spullen die overblijven. Deze spullen kun je verkopen op tweedehands platformen of een familielid er blij mee maken. Voor spullen die je niet meeneemt maar ook liever niet wegdoet, kun je een opslagruimte huren.
Welke praktische zaken moet je regelen?
Er zijn veel praktische zaken die je moet afhandelen voordat je vertrekt. Om te werken in het buitenland moet je je diploma’s kunnen laten zien. Meestal zijn alleen officieel geregistreerde diploma’s geldig, die je dient te laten vertalen. Zorg er daarnaast voor dat je paspoort nog lang genoeg geldig is, dat je een internationaal rijbewijs hebt en dat je abonnementen opzegt of wijzigt naar een lager tarief. Ga ook na of je voor je bestemming vaccinaties of een visum nodig hebt en welke eisen hieraan verbonden zijn. Na het inpakken van al je spullen rest nog een afscheidsfeestje met je thuisfront en je bent klaar voor het avontuur van je leven!